Soppsankeboka - fra soppsanking til kokekunst
Soppsesongen er i gang for fullt.
Sopp representerer ikke bare en verdifull matressurs, men er også en kilde til vitaminer og antioksidanter som er bra for helsen. Soppjakt gir i tillegg en mulighet til å komme seg ut i naturen, utforske din indre «sanker » og nyte en meditativ aktivitet som gir en verdifull pause fra det hektiske samfunnet. Soppene tilbyr både næring og personlig tilfredsstillelse for de som søker det. Det hevder Jørgen Ravneberg og Jim-André Stene.
Jørgen Ravneberg er kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo. Jim-Andre Stene er daglig leder og gründer i Trøndelag Sankeri, leverandør av spiselige ville vekster og sopp til restauranter over hele landet. De to har en over gjennomsnittet stor kjærlighet for sopp, og sammen har de lagd Soppsankeboka som utgis av Cappelen Damm. I boken viser de frem hundre ulike sopper og kommer med tips ikke bare til hvor og hvordan du finner soppene, men også hvordan du best kan tilberede dem. Soppen blir beskrevet med smaksnotater, bruksområder og tips, og den er illustrert med detaljerte fotografier. Boka er I tillegg utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter.
Mer enn en guide
Soppsankeboka er mer enn bare en guide: Den er en invitasjon til å utforske og verdsette soppens rike verden, både i naturen og på kjøkkenet. Gjennom å benytte boken aktivt kan du, ifølge forfatterne, både øke kunnskapen om og nytelsen av sopp og bidra til en mer bærekraftig og opplyst tilnærming til sanking. Det er Jim -André Stene som har stått for informasjonen om artene i boken, og Jørgen Ravneberg har stått for informasjonen om bruk i mat og drikke.
- Min fascinasjon for sopp startet i 2015 da min kone Therese og jeg ville mer ut i naturen og lære noe nytt. Selv om Therese tidlig var bedre på sopp enn meg, eksploderte interessen min og selvstudier ble en daglig rutine. Da vi etter hvert tok soppeksamen, gikk jeg enda dypere, kjøpte meg mikroskop og fikk helt oppheng i alt som het sopp. I 2019 sa jeg opp jobben min for å satse på å bli fulltids soppsanker. I mangel på stabil inntekt begynte jeg også å levere planter til restauranter, og utforskingen av plantenes verden ble like interessant. Savnet etter et system for å dele kunnskap med kokker om bruken av vekstene førte meg til Jørgen Ravneberg, skriver Jim-Andre Stene i bokens forord.
-I denne boken kombinerer vi Jim-Andre Stenes ekspertise på artene med mine ferdigheter på kjøkkenet, og sammen håper vi å presentere en helt ny soppbok. Det er på kjøkkenet at min kjærlighet for sopp virkelig kommer til sin rett. Det er en glede å tilberede sopp jeg selv har sanket, eller den jeg kjøper fra Jim til restauranten. Soppens unike evne til å absorbere og fremheve smaker gjør den perfekt i en rekke retter – fra enkelt stekt sopp til avanserte sauser og gryter, og til og med desserter! Jeg eksperimenterer stadig med nye måter å bruke sopp på i matlagingen. Man blir faktisk aldri utlært, spesielt ikke når det gjelder sopp og nyttevekster. I Soppsankeboken håper vi å formidle litt av vår entusiasme for sopp til andre, forteller Jørgen Ravneberg.